Lohengrin
- Styrelsen OVY
- 20 feb.
- 6 min läsning
Uppdaterat: 25 apr.
Operans vänner i Ystad arrangerar resa till Malmö Opera 7/12 kl 16
Wagners mästerverk om den mytiske riddaren Lohengrin är hans mest lyriska och romantiska opera. I regi av den internationellt kända allkonstnären och Wagnerfantasten Charlotte Engelkes blir den en saga i dröm och verklighet om gott och ont, tro och tvivel.

När Elsa blir anklagad för mord på sin lillebror, arvtagare till riket, ber hon om en riddare hon sett i en dröm att bli hennes försvarare. Som ett mirakel kommer han till hennes hjälp, eskorterad av en svan. De blir förälskade men Elsa måste lova att aldrig fråga vad han heter eller varifrån han kommer.
Makthungriga fiender ute efter hämnd, gör allt för att förmå Elsa att ställa den förbjudna frågan och undanröja riddaren. Hur ska Elsa hantera löftet och samtidigt sitt behov av att få veta? Vad är egentligen riddaren ute efter? Och vad har hänt med hennes bror?
Storslagna allkonstverk
Kompositören Richard Wagner är förknippad med begreppet allkonstverk där musik, teater och bildkonst är lika viktiga delar för helheten. Följaktligen storslagna visuella operauppsättningar med extra kör och orkester, utmanande solistroller, mytisk handling, spektakulära scenerier och inte minst mycket vacker och dramatisk musik.
Lohengrin, som hade världspremiär 1850 och blev Wagners genombrott, är inget undantag. Den befinner sig i gränslandet mellan den gamla sortens nummeropera, med avslutade scener och stycken, och hans senare verk där allt hänger samman i ett enda flöde.
Här finns många ‘hits’, bland annat det omtalat vackra förspelet och den kända brudmarschen i början av tredje akten (mest känd som Here comes the bride) – använd på många bröllop än idag.
Källorna till Wagners verk
Lohengrin har starkt mytologisk karaktär och operan har tolkats på många olika sätt.
Motivet med svanriddaren finns i flera medeltida dikter och sagor. På 1200-talet knöt den tyske poeten, kompositören och riddaren Wolfram von Eschenbach karaktären till legenden om kung Arthur och väktarna av den heliga graal, i sin episka dikt Parzival.
Verket blev en stor inspirationskälla för Wagner och han återvände till detta stoff i sin sista opera Parsifal (som för övrigt är Lohengrins far). Wagner lät sig också inspireras av annan tysk medeltidsdiktning och bröderna Grimms skrifter om sagor och mytologi.
Charlotte Engelkes

För regin svarar Charlotte Engelkes, som har skapat oefterhärmliga allkonstverk och föreställningar kopplade till Wagners operavärld. Med Lohengrin hos oss på Malmö Opera gör hon för första gången en Wagneropera i sin helhet.
“Jag vill jag förmedla det friska i berättelsen att tro och tvivel kan bo i oss samtidigt och därför utveckla oss. Sångarnas karaktärer är komplexa men också tydliga representanter för olika känslor och mänskliga dilemman. Svanriddaren kan få oss att stanna upp och känna något, minnas något. Kanske något väsentligt om oss själva, våra drömmar, vår historia och våra närmaste.”
Uppsättningen dirigeras av Malmö Operas förste gästdirigent Patrik Ringborg. Lohengrin respektive Elsa sjungs av Joachim Bäckström och Sabina Bisholt, i ett sångarlag av yppersta klass.
Sabine Bisholt, sopran

Sabina är utbildad vid Operastudio 67 och Operahögskolan i Stockholm med examen 2016. Samma år mottog hon det prestigefulla Christina Nilsson-stipendiet och året därpå debuterade hon som Marguerite i Faust på Norrlandsoperan. Hon har också gjort roller som Mimì i La Bohème på Kungliga Operan, Pamina i Trollflöjten på Opera på Skäret samt Micaëla i Carmen på Kungliga Operan och Wermland Opera.
På konsertscenen har Sabina framträtt tillsammans med den italienska världsdirigenten Gianandrea Noseda och Helsinki Philharmonic Orchestra i verket Partita av Luigi Dallapiccola. Konserten hölls i Musiikkitalo i Helsingfors i januari 2020. Sabina har också framträtt i Stockholm Konserthus i verk som Mozarts Kröningsmässa i C-dur och Laudate dominum samt Lars-Erik Larssons Förklädd Gud. Sabina har också framträtt som sopransolist i verk som Brahms Ein Deutsches Requiem, Pergolesis Stabat Mater, och Rossinis Le petite Messe Solennelle.
Sabina har erhållit ett flertal stipendier bland annat från Kungliga Musikaliska Akademien. Hon debuterade som skivartist 2017 tillsammans med pianisten Bengt Forsberg. 2020 släpptes Sabinas första soloalbum Couples in Love and Music tillsammans med pianisten Bengt-Åke Lundin. I Falstaff ser vi henne som Nannetta.
Joachim Bäckström, tenor

Trelleborgstenoren Joachim Bäckström är årets Jussi Björling-stipendiat.
Joachim ska få ta emot stipendiet, som är på 125 000 kronor, på en galakonsert
till Jussi Björlings ära den 18 maj.
Bäckström började sin karriär som flygtekniker i Flygvapnet.
När han vidareutbildade sig i Lund sjöng han i kören Svanholm Singers och sedan han börjat jobba som flygingenjör tog han sånglektioner på fritiden.
Ett inhopp i ”Aida” på Malmö Opera ledde till uppmaningen att söka till Det Kongelige Operaakademi i Köpenhamn.
Sedan debuten 2007 i operetten ”Glada änkan” i Köpenhamn har han sjungit på ett flertal operahus i Europa.
Patrik Ringborg, dirigent

Patrik Ringborg är en av Sveriges mest produktiva och internationellt eftertraktade ledare, med en stor konsertrepertoar.
Han har dirigerat över 90 operor, specialiserad på musik av Wagner och Strauss.
Patrik Ringborg är född i Stockholm och utbildad vid Kungliga Musikhögskolan 1983–1987,
Han avslutade sina studier för Strauss-forskaren Kurt Bendix. Hans karriär började som repetitör vid Royal Operan i Stockholm, där han assisterade Musikhögskolan i Stockholm.
Regisserade och dirigerade föreställningar. Han kom senare att assistera musikdirektörer på Semperoper i Dresden och Canadian Opera Company i Toronto.
1993 dirigerade han för första gången framträdanden på Kungliga Operan.
Tyskland har varit ett viktigt fokus i hans karriär. Han började som dirigent vid Theater Freiburg, där han tjänade erkännande med ett framförande av Salome 1997, vilket ledde till att han befordrades till biträdande musikdirektör Regissör.
Från 1997 till 2003 dirigerade han på Aalto-teatern i Essen, där han var utnämnd till chefdirigent 1999. Under denna period dirigerade han över 20 operor och
ett flertal symfonikonserter och var konstnärlig ledare för Kurt Weill-festivalen år 2000.
År 2006 återvände han till Freiburg som chefdirigent och utnämndes därefter till general
Musikchef vid statsteatern i Kassel 2007, en position som han innehade i ett decennium. Här
dirigerat statsorkestern i över 150 konserter och 27 nya operaproduktioner, bl.a. Wagners Den flygande holländaren, Lohengrin, Parsifal och Tannhäuser samt moderna verk som Aribert Reimanns Lear och Hans Werner Henzes Orfeus.
Han har också varit ordförande för Orkesterakademien och konstnärlig ledare för Gustav-Mahler-Festtage.
Ringborgs internationella gästdirigering inkluderar engagemang vid Staatsoper Dresden,
Volksoper i Wien, Deutsche Oper Berlin och operahuset i Köln. Han återvände också till
Den Norske Opera för uppsättningar av Elektra och Don Giovanni samt till Trondheim för en
nyproduktion av Valkyrian 2020.
Han har gästdirigerat över 30 tyska orkestrar, bland annat Sächsische Staatskapelle Dresden och Frankfurts radios symfoniorkester, samt orkestrar i hela Europa, Hongkong och
Kong och National Symphony Orchestra i Dublin.
Han arbetar regelbundet med alla stora svenska orkestrar och har varit förste gästdirigent vid Göteborgsoperan sedan 2000,
Han har dirigerat framstående uppsättningar som Tristan och Isolde och Notorious med Nina Stemme.
I Stockholm har Maestro Ringborg ofta dirigerat Kungliga Filharmonikerna i Stockholm
Orkester, bland annat vid Nobelprisutdelningen.
Han återvände till Kungliga Operan 2013 med Parsifal och 2016 för världspremiären av Daniel Börtz Medea.
Sedan 2022 är Ringborg förste gästdirigent på Malmö Opera och lett nya produktioner, inklusive Döden och jungfrun under säsongen 2023/2024.
Under de senaste säsongerna har Ringborg dirigerat symfonier av Stenhammar, Alfvén och Sibelius med Kungliga Filharmonikerna, Stenhammars Sången med Sveriges Radios Symfoniorkester och har varit en återkommande gäst vid NSO i Dublin, senast som dirigent för Tjajkovskijs femte Symfoni.
Han har lett flera operapremiärer i Malmö och dirigerat den första kompletta framförande av Alfvéns Bergakungen med Malmö SymfoniOrkester (MSO).
År 2025 dirigerar han Wiensymfonikerna i 13 framföranden av Webers Friskytten på Bregenz
Festivalen, tillsammans med nya uppsättningar av Salome och Lohengrin på Malmö Opera.
År 2023 tilldelades Patrik Ringborg Kungliga Musikaliska Akademiens Alfvénmedalj i guld.
Information om resan och beställning av biljetter.
OVY har bokat biljetter till Lohengrin söndagen 7 december 2025 kl 16.
Grupp A 35 biljetter Mittparkett Rad 10, 11, 12 och 13
Grupp B 15 biljetter Sidoparkett Rad 3, 4, 5, 6, 7, 8
Grupp C 15 biljetter Sidoparkett Rad 7, 8 och 9
Biljettpris Grupp A (inklusive bussresa) kr 1.170
Biljettpris Grupp B (inklusive bussresa) kr 1.120 (Barnbiljett kr 810)
Biljettpris Grupp C (inklusive bussresa) kr 1.040 (Barnbiljett kr 770)
Ålder rek från 15 år
Inbetalning senast 3/10 2025
till OVYs bankgiro 5366-2011
eller swisha till nr 123 50 798 35
Du anmäler dig till resan vid betalning av din beställning.
Du kan avbeställa resan fram till 2/10 2025 och få återbetalt.
Resan inställs om det är färre än 20 deltagare och pengarna återbetalas.
Från 2/10 2025 är betalningen bindande.
BussTider (Preliminär)
Kl 13:00 Simrishamn Godsmagasinet
Kl 13:30 Borrby ICA affären
Kl 13:45 Kabusa hållplats
Kl 13:50 Nybrostrand hållplats badet
Kl 14:00 Ystad Hamnplan (Bornholmsterminalen)
Kl 14:05 Ystad Erik Dahlbergsgatan
Kl 14:07 Ystad Gustavsgatan
Kl 14:20 Skurup Preem Sandåkra
Kl 15:00 Ankomst Malmö Opera
Kl 16:00 Lohengrin (4 tim 30 min inkl två pauser )
Kl 20:45 Hemresa
Välkommen med din anmälan!
Styrelsen
OVY
コメント